Bodovanje informatike za upis u srednje škole

Bodovanje informatike za upis u srednje škole

8. srpnja 2013. u 9:51

Poštovani gospodine Ministre,

kao članovi Državnog povjerenstva za natjecanje učenika RH iz područja informatike i računalstva moramo izraziti neslaganje s Odlukom o elementima i kriterijima za izbor kandidata pri upisu u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. Prema ovoj Odluci se rezultati natjecanja iz informatike ne priznaju kao poseban element vrednovanja pri upisu učenika, što smatramo da nije u redu. Znamo da se postojeća Odluka ne može mijenjati za upise učenika u nadolazeću školsku godinu, ali želimo skrenuti pozornost i ispraviti pogrešku za 2014./2015. školsku godinu.

Natjecanje iz informatike se među učenicima osnovnih i srednjih škola već više od 20 godina provodi na školskoj, županijskoj i državnoj razini u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Najbolji učenici s državne razine vrlo uspješno predstavljaju našu domovinu na nekoliko međunarodnih natjecanja. Spomenut ćemo samo Srednjoeuropsku informatičku olimpijadu i Međunarodnu informatičku olimpijadu na kojima su naši učenici do sada postigli nevjerojatne uspjehe, s kojima ste i Vi sigurno već upoznati pa ih nećemo ovdje ponovo iznositi. Uspjehe naših studenata na međunarodnim natjecanjima također nećemo ponovo isticati, jer vjerujemo da ste Vi i s njima dobro upoznati. Ovo navodimo jer u točki VII. stavak 2. Odluke, a kao Poseban element vrednovanja navodi se: „ na osnovi rezultata natjecanja učenika u znanju, vještinama i sposobnostima koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te rezultata međunarodnih natjecanja“. Dakle natjecanje iz informatike se ovdje uklapa, a obrazloženje kako se natjecanje ne vrednuje jer je informatika, na žalost, još uvijek samo izborni predmet u osnovnoj školi nam je teško prihvatiti. Mi želimo vrednovati rezultat natjecanja neovisno o predmetu, jer su zapravo sva natjecanja, na neki način, izborna budući da učenici sami biraju što žele i na koje natjecanje idu.

Na međunarodnim natjecanjima iz informatike sudjeluju učenici srednjih škola i studenti, ali njihov uspjeh ne dolazi preko noći. U pozadini uspjeha naših srednjoškolaca i studenata stoji ogromna darovitost, silan rad i veliko iskustvo u natjecanju od najranijih dana. Najuspješniji studenti su bili najuspješniji srednjoškolci, a prije toga najuspješniji osnovnoškolci. Natjecanje zahtijeva što ranije prepoznavanje darovitog informatičara i uključivanje u sustav. Jedino tako moguće je postići uspjehe i na međunarodnoj razini kakve smo do sada postizali.

O značaju informatike u današnje vrijeme mislimo da ne treba trošiti riječi. O zahtjevnosti i dinamičnosti informatike kao znanosti, također. Jedina konkretna nagrada mladim informatičarima, učenicima osnovnih škola, do sada je bila olakšan upis u željeni program srednje škole. Smatramo da, barem to, treba ostati.

Mladi informatičari mahom biraju program prirodoslovno-matematičke gimnazije, koji, od svih programa, pokriva najviše sadržaja potrebnog za natjecanje iz informatike. Smatramo nelogičnim da se barem za ovaj program ne vrednuju rezultati informatičkih natjecanja u osnovnoj školi.

U nadi da ćete iduće godine ovo biti promijeniti, lijepo Vas pozdravljamo,

Državno povjerenstvo

Upozorenje korisniku

Detektirali smo da koristite preglednik koji nije podržan na portalu. Molimo vas da instalirate osvježenu verziju vašeg browsera te nakon toga ponovo posjetite naš portal.

Listu najpopularnijih preglednika možete pronaći ovdje.