Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

9. travnja 2024. u 17:00

U protekla tri mjeseca na adresu Državnog povjerenstva stigao je niz upita u kojima su postavljana razna pitanja i izneseno mnoštvo komentara u vezi prijava za natjecanje, provedbe školskog i županijskog natjecanja, objave rezultati istih i sl.

U nastavku dajemo najvažnija pojašnjenja na pitanja i komentare koje smo dobili, ali i na neka pitanja koja smo sami sebi postavili kako bi svi sudionici natjecanja iz informatike imali točne informacije.


Koje su bitne promjene koje su se dogodile u ovoj natjecateljskoj sezoni?
Aplikacija natjecanja.azoo.hr nastala je u jesen 2021. godine i počela se za prijavu učenika na natjecanja (u svim predmetima) i unos rezultata koristiti u natjecateljskoj sezoni 2021/2022. S obzirom da smo mi imali portal informatika.azoo.hr kojeg smo tada koristili već deset godina, odlučili smo da uz prijave kroz aplikaciju ostavimo i prijave kroz naš portal. Tako smo paralelno radili dvije godine, na što smo dobili priličan broj prigovora odgovornih institucija i ostalih uključenih. U jesen 2023. godine odlučili smo da od ove sezone prijave učenika radimo samo kroz aplikaciju, kao što rade i svi ostali predmeti.


Znači od ove godine sve ide kroz aplikaciju?
Tako je. Školski koordinatori za natjecanja, imenovani od strane odgovornih osoba škola, imaju veliku i bitnu ulogu, oni su ti koji moraju prijaviti sve učenike zainteresirane za natjecanje, moraju voditi brigu da sve bude točno uneseno, posebice da budu točni podaci za odgovornog i vanjskog mentora kako kasnije ne bismo trebali raditi izmjene.


Koristi li se i dalje naš portal na kojeg smo navikli ili više ne?
Da, ali koristimo ga samo za objavu raznih obavijesti u vezi natjecanja. Dio portala koji se koristio za prijavu učenika i objavu rezultata više se ne koristi. Naime, portal je napravljen 2011. godine, a naslijeđeni programski kôd smo svih ovih godina uspjeli nekako održavati na životu ali više ne možemo jer ne radi ispravno i pojavljuju se greške koje ne možemo ispraviti, znači održavanje i nužne izmjene više nisu moguće.


Hoće li se u narednim godinama pojaviti neki novi, sličan portal?
To trenutno ne znamo. Sve podatke s postojećeg portala pokušat ćemo sačuvati kako bismo ih imali i u budućnosti.


Ranije smo navikli javno vidjeti ukupne rezultate školskih i županijskih natjecanja za cijelu državu, a sada nismo vidjeli skoro ništa?
Prema uputama iz Agencije za odgoj i obrazovanje, to nije bio zadatak Državnog povjerenstva nego nižih povjerenstava.

Konkretno, provedba školskih natjecanja kao i objava školskih rezultata isključiva je odgovornost školskih povjerenstava, dok je provedba županijskih natjecanja kao i objava županijskih rezultata isključiva odgovornost županijskih povjerenstava.

Jednako kao što Državno povjerenstvo nije imalo ovlasti objavljivati rezultate školskih i županijskih natjecanja, nije moglo niti utjecati na konkretan način kako su na terenu rezultati objavljivani.


A što o tome misli Hrvatski savez informatičara, suorganizator natjecanja iz informatike?
Hrvatski savez informatičara smatra da se rezultati svih razina natjecanja trebaju promptno i transparentno objavljivati na jednom mjestu odnosno na javno dostupnim web stranicama i to na način da je i prijave i rezultate moguće pregledavati kako na školskoj razini, županijskoj razini ili na razini cijele zemlje.


Za Državno povjerenstvo za provedbu Natjecanja iz informatike
Krešimir Malnar, predsjednik

Upozorenje korisniku

Detektirali smo da koristite preglednik koji nije podržan na portalu. Molimo vas da instalirate osvježenu verziju vašeg browsera te nakon toga ponovo posjetite naš portal.

Listu najpopularnijih preglednika možete pronaći ovdje.