Natjecanje iz informatike | Novosti https://informatika.azoo.hr/ Novosti hr 2010 DUMP Udruga mladih programera. 10 Mon, 06 May 2024 17:00:41 Priznanja, pohvalnice i zahvalnice Poštovani učenici i mentori,

priznanja, pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje na državnom natjecanju iz informatike su gotove a mogu ih preuzeti odgovorne osobe koje su imenovane za pristup sustavu natjecanja.azoo.hr u svakoj od škola.

Još jednom pohvaljujemo sve sudionike državnog natjecanja a najboljima iskreno čestitamo.
Mon, 06 May 2024 17:00:41 https://informatika.azoo.hr/novosti/345/Priznanja%2c-pohvalnice-i-zahvalnice https://informatika.azoo.hr/novosti/345/Priznanja%2c-pohvalnice-i-zahvalnice
Često postavljana pitanja U protekla tri mjeseca na adresu Državnog povjerenstva stigao je niz upita u kojima su postavljana razna pitanja i izneseno mnoštvo komentara u vezi prijava za natjecanje, provedbe školskog i županijskog natjecanja, objave rezultati istih i sl.

U nastavku dajemo najvažnija pojašnjenja na pitanja i komentare koje smo dobili, ali i na neka pitanja koja smo sami sebi postavili kako bi svi sudionici natjecanja iz informatike imali točne informacije.


Koje su bitne promjene koje su se dogodile u ovoj natjecateljskoj sezoni?
Aplikacija natjecanja.azoo.hr nastala je u jesen 2021. godine i počela se za prijavu učenika na natjecanja (u svim predmetima) i unos rezultata koristiti u natjecateljskoj sezoni 2021/2022. S obzirom da smo mi imali portal informatika.azoo.hr kojeg smo tada koristili već deset godina, odlučili smo da uz prijave kroz aplikaciju ostavimo i prijave kroz naš portal. Tako smo paralelno radili dvije godine, na što smo dobili priličan broj prigovora odgovornih institucija i ostalih uključenih. U jesen 2023. godine odlučili smo da od ove sezone prijave učenika radimo samo kroz aplikaciju, kao što rade i svi ostali predmeti.


Znači od ove godine sve ide kroz aplikaciju?
Tako je. Školski koordinatori za natjecanja, imenovani od strane odgovornih osoba škola, imaju veliku i bitnu ulogu, oni su ti koji moraju prijaviti sve učenike zainteresirane za natjecanje, moraju voditi brigu da sve bude točno uneseno, posebice da budu točni podaci za odgovornog i vanjskog mentora kako kasnije ne bismo trebali raditi izmjene.


Koristi li se i dalje naš portal na kojeg smo navikli ili više ne?
Da, ali koristimo ga samo za objavu raznih obavijesti u vezi natjecanja. Dio portala koji se koristio za prijavu učenika i objavu rezultata više se ne koristi. Naime, portal je napravljen 2011. godine, a naslijeđeni programski kôd smo svih ovih godina uspjeli nekako održavati na životu ali više ne možemo jer ne radi ispravno i pojavljuju se greške koje ne možemo ispraviti, znači održavanje i nužne izmjene više nisu moguće.


Hoće li se u narednim godinama pojaviti neki novi, sličan portal?
To trenutno ne znamo. Sve podatke s postojećeg portala pokušat ćemo sačuvati kako bismo ih imali i u budućnosti.


Ranije smo navikli javno vidjeti ukupne rezultate školskih i županijskih natjecanja za cijelu državu, a sada nismo vidjeli skoro ništa?
Prema uputama iz Agencije za odgoj i obrazovanje, to nije bio zadatak Državnog povjerenstva nego nižih povjerenstava.

Konkretno, provedba školskih natjecanja kao i objava školskih rezultata isključiva je odgovornost školskih povjerenstava, dok je provedba županijskih natjecanja kao i objava županijskih rezultata isključiva odgovornost županijskih povjerenstava.

Jednako kao što Državno povjerenstvo nije imalo ovlasti objavljivati rezultate školskih i županijskih natjecanja, nije moglo niti utjecati na konkretan način kako su na terenu rezultati objavljivani.


A što o tome misli Hrvatski savez informatičara, suorganizator natjecanja iz informatike?
Hrvatski savez informatičara smatra da se rezultati svih razina natjecanja trebaju promptno i transparentno objavljivati na jednom mjestu odnosno na javno dostupnim web stranicama i to na način da je i prijave i rezultate moguće pregledavati kako na školskoj razini, županijskoj razini ili na razini cijele zemlje.


Za Državno povjerenstvo za provedbu Natjecanja iz informatike
Krešimir Malnar, predsjednik
Tue, 09 Apr 2024 15:00:58 https://informatika.azoo.hr/novosti/344/Cesto-postavljana-pitanja https://informatika.azoo.hr/novosti/344/Cesto-postavljana-pitanja
Organizirani prijevoz u Vodice Poštovani,

objavljujemo popis svih sudionika državnog natjecanja iz informatike koji putuju organiziranim prijevozom (autobusima).

Popis autobusa i lokacije (početne i usputne stanice) možete pronaći ovdje.

Iako ne očekujemo nikakve izmjene u ovom rasporedu, molimo vas da svejedno provjerite ovu stranicu u ponedjeljak navečer odnosno u utorak ujutro prije polaska. Ukoliko bi se pojavile bilo kakve izmjene, to će pravovremeno biti objavljeno upravo ovdje.

Sretan put, uz lijep pozdrav,
Organizacija natjecanja
Fri, 05 Apr 2024 16:00:00 https://informatika.azoo.hr/novosti/343/Organizirani-prijevoz-u-Vodice https://informatika.azoo.hr/novosti/343/Organizirani-prijevoz-u-Vodice
Program Državnog natjecanja Poštovani natjecatelji i mentori,

objavljujemo program Državnog natjecanja iz informatike koje se održava u Vodicama u hotelu Imperial od 9. do 12. travnja 2024.

Program možete preuzeti ovdje (moguće su eventualne manje izmjene i dopune).
Fri, 05 Apr 2024 07:30:33 https://informatika.azoo.hr/novosti/342/Program-Drzavnog-natjecanja https://informatika.azoo.hr/novosti/342/Program-Drzavnog-natjecanja
Državno natjecanje iz informatike Poštovani natjecatelji i mentori,

Državno natjecanje iz informatike održat će se u hotelu Imperial u Vodicama, od 9. do 12. travnja 2024. godine. U navedenom hotelu, osim smještaja sudionika natjecanja, održavat će se i sve natjecateljske aktivnosti kao i otvaranje i zatvaranje natjecanja.


ORGANIZIRANI PRIJEVOZ AUTOBUSIMA
Organizirani prijevoz autobusima, o trošku organizatora, osiguran je za sve pozvane učenike i njihove odgovorne mentore. Raspored polazaka autobusa i lokacije s kojih autobusi kreću kao i lokacije usputnih stanica bit će objavljen čim svi detalji budu finalizirani, najkasnije u subotu 6. travnja.

Organizirani prijevoz, ukoliko u autobusima ostane mjesta, bit će moguć (i besplatan) i za vanjske mentore ili neke treće osobe (roditelj, asistent i sl.), uz obavezno javljanje predsjedniku Državnog povjerenstva na adresu kresimir.malnar@azoo.hr, najkasnije do četvrtka 4. travnja.


SMJEŠTAJ U HOTELU
Za sve pozvane učenike i njihove odgovorne mentore osiguran je smještaj u hotelu Imperial u Vodicama o trošku organizatora. Kod učenika u kategoriji Razvoj softvera, smještaj o trošku organizatora osiguran je samo za jednog učenika po softverskom radu, dok ostali učenici mogu sudjelovati na natjecanju i boraviti u hotelu o svom trošku.

Smještaj u hotelu moguć je i za vanjske mentore ili neke treće osobe (roditelj, asistent i sl.), uz obavezno javljanje predsjedniku Državnog povjerenstva na adresu kresimir.malnar@azoo.hr, najkasnije do četvrtka 4. travnja. Te osobe na natjecanju sudjeluju i borave u hotelu o svom trošku.

Smještaj za učenike predviđen je u trokrevetnim sobama, dok je smještaj za mentore predviđen u dvokrevetnim sobama. Za mentore postoji i mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu, uz obavezno javljanje predsjedniku Državnog povjerenstva na adresu kresimir.malnar@azoo.hr, najkasnije do četvrtka 4. travnja


PROGRAM DRŽAVNOG NATJECANJA
Program Državnog natjecanja bit će objavljen najkasnije u nedjelju 7. travnja.


VAŽNO:
Za kraj naglasimo da se mentori i učenici koji nemaju nikakve posebne zahtjeve u vezi prijevoza ili smještaja ne moraju javljati mailom Državnom povjerenstvu, samo neka prate sve obavijesti koje će se objavljivati na portalu https://informatika.azoo.hr

Na svaki primljeni mail dobit ćete odgovor, a ukoliko odgovor ne stigne u roku 24 sata molimo vas da ponovo pošaljete mail ili da nazovete predsjednika Državnog povjerenstva na broj objavljen u Posebnim pravilima (propozicijama)

Državno povjerenstvo za provedbu Natjecanja iz informatike
Thu, 28 Mar 2024 19:00:39 https://informatika.azoo.hr/novosti/341/Drzavno-natjecanje-iz-informatike https://informatika.azoo.hr/novosti/341/Drzavno-natjecanje-iz-informatike
Državno natjecanje u kategoriji Razvoj softvera Poštovani natjecatelji i mentori,

Za sve radove pozvane na državnu razinu natjecanja otvorena je mogućnost izmjene uploada koji je napravljen prije županijske razine.
Novi je upload potrebno izvršiti ukoliko je od zadnjeg uploada došlo do promjena na radovima.

Ponovni upload moguće je napraviti putem sljedeće poveznice.
U slučaju da nemate nikakvih izmjena, zadnje predani upload smatrati će se finalnim.
Izmjene uploada zaprimaju se do 7. travnja u 22:00 sata.

Napominjemo da je dokumentaciju u tiskanom obliku potrebno predati povjerenstvu prvog dana državne razine kod izvlačenja redoslijeda prezentiranja.

Za sva dodatna pitanja molimo da nam se obratite na adresu dp-informatika@azoo.hr.
Wed, 27 Mar 2024 19:00:24 https://informatika.azoo.hr/novosti/340/Drzavno-natjecanje-u-kategoriji-Razvoj-softvera https://informatika.azoo.hr/novosti/340/Drzavno-natjecanje-u-kategoriji-Razvoj-softvera
Popis učenika pozvanih na državno natjecanje Državno povjerenstvo donijelo je odluku o bodovnim pragovima za pozivanje na državnu razinu natjecanja iz informatike za sve kategorije natjecanja.

Tablica s popisom pozvanih učenika nalazi se ovdje.

U narednim danima objavit ćemo detalje u vezi organiziranog prijevoza autobusima u Vodice i smještaja u hotelu.

Svima iskreno čestitamo i vidimo se na državnom natjecanju!
Fri, 22 Mar 2024 07:00:08 https://informatika.azoo.hr/novosti/339/Popis-ucenika-pozvanih-na-drzavno-natjecanje https://informatika.azoo.hr/novosti/339/Popis-ucenika-pozvanih-na-drzavno-natjecanje
Hodogram županijskim povjerenstvima o načinu provedbe natjecanja u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike Poštovani članovi županijskih povjerenstava,

Natjecanje u kategorijama Digitalne kompetencije 5 i Digitalne kompetencije 6 održat će se 1. ožujka 2024. godine u vremenu od 14:30 do 15:30 sati.

Natjecanje u kategoriji Osnove informatike 7/8 održat će se 1. ožujka 2024. godine u vremenu od 16:15 do 17:15 sati.

Natjecanje u kategoriji Osnove informatike za srednje škole održat će se 1. ožujka 2024. godine u vremenu od 13:00 do 14:00 sati.

Za sve navedene kategorije učenici moraju imati pristupne podatke za svoj AAI@EduHr elektronički identitet, te moraju biti upisani u odgovarajuće virtualne učionice u kojima se provodi natjecanje na MOOC sustavu.

U nastavku možete preuzeti upute za županijsku razinu natjecanja u kategorijama Digitalne kompetencije i Osnove informatike za osnovne i srednje škole.

Molimo da se upoznate s uputama prije početka natjecanja.

Osnove informatike hodogram - srednje škole
Osnove informatike hodogram - osnovne škole
Digitalne kompetencije hodogram - osnovne škole
Thu, 29 Feb 2024 19:00:41 https://informatika.azoo.hr/novosti/338/Hodogram-zupanijskim-povjerenstvima-o-nacinu-provedbe-natjecanja-u-kategoriji-Digitalne-kompetencije-i-Osnove-informatike https://informatika.azoo.hr/novosti/338/Hodogram-zupanijskim-povjerenstvima-o-nacinu-provedbe-natjecanja-u-kategoriji-Digitalne-kompetencije-i-Osnove-informatike
Upload u kategoriji Razvoj softvera Poštovani natjecatelji i mentori,

Zatvorene su prijave projekata te je omogućen upload dokumentacije, screencasta i izvornog koda.

Upload je moguće napraviti na sljedećoj poveznici.

Pristup formi za upload moguć je isključivo sa @skole.hr elektroničkim identitetom.

Upload za Razvoj softvera otvoren je do nedjelje, 25. veljače do 18 sati.

Napominjemo da softverski radovi koji do 25. veljače 2024. na poslužitelju ne sadrže svu potrebnu dokumentaciju (tehnička dokumentacija, screencast, izvorni kod), neće ući u izbor za natjecanje na županijskoj ni državnoj razini.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja molimo da se obratite državnom povjerenstvu na adresu dp-informatika@azoo.hr.
Mon, 05 Feb 2024 08:00:00 https://informatika.azoo.hr/novosti/337/Upload-u-kategoriji-Razvoj-softvera https://informatika.azoo.hr/novosti/337/Upload-u-kategoriji-Razvoj-softvera
Rezultati školskog natjecanja i pozivanje na županijsko natjecanje Rok za unos bodova sa školskog natjecanja iz informatike je istekao.

Prema odredbama iz posebnih pravila (propozicija), županijska povjerenstva, temeljem unesenih bodova u aplikaciji natjecanja.azoo.hr, najkasnije do ponedjeljka, 5. veljače, moraju za svoje županije odrediti bodovne pragove za svaku kategoriju i izvjestiti škole iz svoje županije o učenicima pozvanima na županijsko natjecanje.

S obzirom na mnogobrojne upite, želimo vas obavijestiti da javna objava kompletnih rezultata školskog natjecanja, na način kako je to bilo prethodnih godina, (trenutno) nije moguća.

Zahvaljujemo na razumijevanju,
Državno povjerenstvo.
Wed, 24 Jan 2024 11:30:53 https://informatika.azoo.hr/novosti/336/Rezultati-skolskog-natjecanja-i-pozivanje-na-zupanijsko-natjecanje https://informatika.azoo.hr/novosti/336/Rezultati-skolskog-natjecanja-i-pozivanje-na-zupanijsko-natjecanje